De Zoed – Boerhaavewijk

De ZOED nieuwsbrief – mei 2020

Tijd voor een extra nieuwsbrief.

Dit vanwege de buitengewone tijd waarin we verkeren. Het corona-virus heeft de wereld in zijn greep en dit heeft gevolgen voor ons allemaal.

Veel niet-dringende medische zorg gaat momenteel niet door om virusverspreiding via contact momenten te beperken. Afijn, een ieder kent de 1,5 meter regel.

Huisartsen De ZOED

Tijd voor een extra nieuwsbrief.
Dit vanwege de buitengewone tijd waarin we verkeren. Het corona-virus heeft de wereld in zijn greep en dit heeft gevolgen voor ons allemaal.
Veel niet-dringende medische zorg gaat momenteel niet door om virusverspreiding via contact momenten te beperken. Afijn, een ieder kent de 1,5 meter regel.
 
De afgelopen weken zijn wij in de huisartspraktijken druk bezig geweest om onze zorgprocessen anders in te richten voor deze ‘ nieuwe tijd’. Dit in nauw overleg met de collega’s van het gezondheidscentrum Schalkwijk, de huisartsen van de Leonard Springerlaan, de huisartsenpost/spoedpost en de ziekenhuizen. Maar zeker ook met onze samenwerkingspartners in de gezondheidscentra: apothekers, fysio’s, psychologen, verloskundigen, thuiszorg, sociale wijkteams etc.
 
Het is mooi om te zien hoe een ieder het algemeen belang dient en een tandje bijschakeld om elkaar bij te staan en te helpen.
 
Betekent ook nieuwe initiatieven (beeldbellen, uitlenen van vitale materialen etc) . Hartverwarmend is de hoeveelheid spontane acties in onze wijken: mensen die beschermende mondkapjes, brillen en pakken bij ons komen brengen om virus verspreiding te vóórkomen. Dank daarvoor! We merken en voelen dagelijks dat mensen met ons meeleven en dat wordt zéér gewaardeerd.
 
Goed om hier ook de activiteiten te noemen die in de wijken zijn ontstaan van het sociale wijkteam, BUUV, de zonnebloem, triple threat, DOCK, luisterlijnen en vele anderen. 
 
Er zijn een 3 tal zaken die we in deze nieuwsbrief speciaal onder de aandacht willen brengen:
 
1) Zoek bij medische problemen contact met ons via de telefoon. Aan de telefoon kunnen we het veiligst werken, voor alle partijen. Aan de telefoon kunnen we doorgaans prima inschatten welke zorg er nodig is en wie dat op welke manier kan doen. We zijn bereikbaar via de u bekende nummers
 
2) Claire Loots, een van de huisartsen van De ZOED Boerhaave merkte dat er nog veel vragen zijn over het corona virus. Ook weet niet iedereen -online-  betrouwbare informatie te vinden. Daarom heeft zij op diverse social media berichten geplaatst waarop betrouwbare maar ook praktische informatie te vinden is: 
 
https://instagram.com/huisartsclaire?igshid=hd7w8z0y3re4
 
Ook te volgen op linkedin:
 
https://nl.linkedin.com/in/claire-loots-4884885
 
Ze maakte samen met fotografe en kunstenares Mirka van Renswoude een informatief filmpje over corona en de maatregelen die de overheid heeft genomen:
 
https://youtu.be/ZGoA1nvtEoU  
 
 3) Op de website www.buurtsuper.nu proberen wij zoveel mogelijk nuttige informatie te plaatsen over de dingen die spelen in onze wijk: contact gegevens van hulpverleners tot problemen waar je als burger mee te maken kunt hebben. Dat is wellicht in deze tijd behulpzaam. De website is nog niet 100% af en aanvulling/feedback is welkom, op info@buurtsuper.nu
 
Voor nu, nog meer als anders, wensen wij u veel gezondheid, rust en sterkte.
 
Wij zijn -telefonisch- voor u beschikbaar.
 
Huisartsen De ZOED Boerhaavewijk, Molenwijk en Schalkwijk

Apotheken de ZOED

Ook in deze tijd van het Coronavirus staat de apotheek voor u klaar. Wij blijven open om u van de zorg te voorzien die u van ons gewend bent. Telefonisch zijn wij te bereiken voor al uw vragen, zowel voor de normale vragen als voor vragen omtrent het Coronavirus. In de apotheek bent u nog steeds welkom. In verband met uw veiligheid en de veiligheid van de werknemers nemen wij wel enkele maatregelen. Hiermee verkleinen we gezamenlijk de kans op besmetting. Wanneer u koorts en/of verkoudheidsklachten (snotterig, hoesten, keelpijn e.d.) heeft, mag u de apotheek niet binnenkomen. Laat iemand komen die klachtenvrij is of bel de apotheek om de medicijnen te laten bezorgen.

  • Kom niet met twee of meer personen naar de apotheek. Kom het liefst alleen.
  • Wij laten een beperkt aantal klanten toe in de apotheek. Dit om de 1,5 meter afstand tussen personen aan te kunnen houden.
  • Wanneer u iets moet afrekenen, kunt u alleen pinnen.
  • Raak in de apotheek niets aan als dat niet nodig is, zoals handverkoopproducten en de balie.

 
Bezorgdienst en afhaalkluisjes
Het heeft de voorkeur om uw medicijnen en dergelijke te bezorgen, het liefst door de brievenbus als dat past. Zo minimaliseren wij het contact tussen personen. U kunt de apotheek benaderen met een verzoek tot bezorging. Ook handverkoopproducten, zoals paracetamol, bezorgen wij graag (koortsthermometers zijn helaas niet beschikbaar). Wanneer u nog geen automatische incasso heeft bij ons, zullen wij een brief ter akkoord toevoegen.
Wij hebben momenteel een extra bezorger rijden. De bezorging is, zoals altijd, gratis. Indien nog niet bekend bij ons, zullen wij een brievenbusverklaring toevoegen voor bezorging door de brievenbus in de toekomst. 
Voor klanten van de Schalkwijk Apotheek kan het pakketje in één van de afhaalkluisjes worden gedaan. Neem telefonisch contact met ons op als u daar gebruik van wilt maken.
 
Hoeveelheid medicijnen
Iedereen heeft zijn medicijnen nodig, daarom vragen wij aan u om medicijnen niet te hamsteren. Wij geven dan ook de normale hoeveelheid medicijnen mee en niet voor een langere periode. Hamsteren is ook niet nodig. Er zijn nog geen medicijntekorten door het coronavirus. Wanneer toch medicijntekorten ontstaan, zal de apotheek er zoals gewoonlijk alles aan doen om een ander merk te leveren of in overleg met de arts een alternatief, vergelijkbaar, geneesmiddel.
 
Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen of ons telefonisch bereiken op onderstaande nummers.

Schalkwijk Apotheek
Italiëlaan 172
2034 BZ Haarlem
Tel: (023) 535 93 60

Apotheek Molenwijk
Frieslandlaan 12
2036 NE HAARLEM
T: (023) -53 31 820

Boerhaavewijk Apotheek
Louis Pasteurstraat 2A
2035RM Haarlem
T: 023-2001244

Fysiotherapie

Uw therapeut staat ook in deze moeilijke tijd voor u klaar!
Wegens de nieuwe maatregelen tegen het Coronavirus, mogen we alleen nog fysieke fysiotherapie behandelingen uitvoeren wanneer deze strikt noodzakelijk zijn.

Wanneer is het strikt noodzakelijk?
Als er irreversibele ofwel ernstige, niet omkeerbare gezondheidsklachten ontstaan wanneer we u niet behandelen. Dit overleggen we met u en de huisarts of specialist. Dit geldt ook voor postoperatieve klachten.

Wat kan wel?
We mogen u wel d.m.v. een videoconsult of telefonisch consult begeleiden bij herstel van uw klachten. Dit door een goede analyse van uw klachten, ondersteund met advies en/of oefeningen. 

Gewoon eerst bellen/mailen!
Ontstaan er in de komende periode klachten en u wilt graag weten wat er aan de hand is, kunt u gewoon even bellen of mailen. 

Vitaal beroep?
Bent u zorgverlener of werkt u in één van de andere vitale beroepen? Heeft u fysieke klachten waardoor u uw werk niet kunt uitvoeren? Bel ons! Dan mogen we u helpen.

Let op: Bij ook maar de minste klachten als koorts, neusverkoudheid, hoesten of anderszins niet lekker voelen of gezinsleden met dergelijke klachten, blijf thuis en neem geen risico. Zowel onze therapeuten als onze baliemedewerkers zullen u ernaar vragen voor we tot een eventuele behandeling overgaan.

Psychologen

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben een grote impact op ons dagelijks leven. Ook voor het NPCB (psychologen) geldt dat wij maatregelen moeten nemen, om zowel onze behandelaren als cliënten te beschermen tegen het virus. Wij volgen hierin de adviezen van de GGD en het RIVM.
 
Wij snappen dat deze maatregelen vervelend kunnen zijn. Onze behandelaren zullen er alles aan doen om je behandeling zo goed mogelijk voort te zetten. Hieronder lees je de maatregelen die het NPCB treft.
 
Afspraken met je behandelaar:

  • Alle clientafspraken zijn per direct omgezet in een telefonische afspraak. Deze maatregel blijft in ieder geval tot 6 april van kracht en is in lijn met de maatregelen van de Rijksoverheid De telefonische afspraak gebeurt via beeldbellen, skype, whatsapp of een telefoongesprek. 
  • Alleen als een telefonisch of online afspraak niet haalbaar is, maar een afspraak wel noodzakelijk is, wordt u op locatie ontvangen. Het is aan de professionals om een inschatting te maken welke afspraken op afstand kunnen of juist niet. 

Daarnaast blijven de eerder ingestelde hygiëne regelingen uiteraard van kracht.

  • Er worden geen handen geschud
  • Er wordt een minimale afstand in acht gehouden van 1,5 meter
  • Goed de handen te wassen
  • Na gebruik van de ruimte zal deze worden schoongemaakt. 

 
Wij begrijpen dat de huidige situatie angst en onzekerheid teweeg brengt. Het is nog steeds mogelijk u via de huisarts te laten verwijzen naar het NPCB. Ook met nieuwe aanmeldingen zullen bovenstaande regels in acht worden genomen. 

Verloskundigen het Ooievaarsnest

Naar aanleiding van de aanscherping die het kabinet maandag 23 maart bekendmaakte, passen ook de beroepsorganisaties rondom geboortezorg het Corona-beleid aan. 
De precieze wijzigingen kun je terugvinden op https://www.verloskundigenhetooievaarsnest.nl/de-praktijk/nieuws/

We begrijpen dat de extra maatregelen een grote impact hebben op jou als zwangere of kraamvrouw. Ook voor ons is deze situatie nieuw en daarom wennen. We vinden het vervelend dat we niet altijd het persoonlijke contact met je kunnen hebben dat we zo belangrijk vinden. Maar jouw gezondheid, die van je kindje en die van onze collega’s staan voorop, en daar zullen we nooit concessies aan doen. Daarom hopen we op je begrip. We zijn en blijven altijd bereikbaar om jullie zo goed mogelijk te begeleiden. 
Je kunt erop rekenen dat we ons met hart en ziel blijven inzetten om van je zwangerschap een zo fijne en onbezorgd mogelijke periode te maken.

Revalidatie

Medinello’s zorg voor chronische pijn blijft doorgaan tijdens de Coronacrisis. Wij behandelen cliënten met chronische pijnklachten volgens een aangepast behandelbeleid, middels beeldbellen en online programma’s.
Onze kosteloze screening is gedurende de Coronacrisis zonder formele verwijzing toegankelijk. Bij de screening bespreken we samen wat de beste behandelopties voor u zijn. Kijk voor meer informatie op https://www.medinello.nl/screening-clienten/
 
Aanmelden kan via uw huisarts/specialist of door zelf contact op te nemen per e-mail: haarlem@medinello.nl of telefonisch (Haarlem Noord: 088-5670115, Haarlem Zuid: 088-5670120).